Af gelopen maandag had ik deel 1 van mijn verhaal....chronisch vitamine b12 tekort en vitamine D op mijn blog gezet. Vanavond deel 2.
Waar dient B12 nu precies voor in je lichaam en waarom is het zo belangrijk dat dit stofje goed word op genomen? B12 zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem en jouw zenuwstelsel naar behoren functioneren. En voor de vorming van jouw DNA. Hier kun je wel uit opmaken dat wanneer je een tekort hebt dat er dan geleidelijk schade word aan gebracht aan deze onderdelen van je lichaam. Aan de hand van de volgende symptomen kun je eventueel gaan denken aan een B12 tekort;
- Vermoeidheid
- Verlies van eetlust
- Menstruatie problemen
- Duizeligheid
- Tintelingen, brandend gevoel in armen, benen, handen en voeten
- Watten hoofd
- Het gevoel dat je op watten loopt
- Ataxie
- Afasie
- Depressie, dementie, verwardheid, gedragsveranderingen
- Diarree
- Misselijkheid
En zo zijn er nog meer symptomen. Hoe kun je B12 nu laten testen? Dit kan alleen door middel van bloed prikken via de huisarts.
Zodra gebleken is dat er inderdaad een tekort is, dan kan dit alleen verholpen worden door een injectie smet B12. In de meeste gevallen is een B12 tekort altijd chronisch en heb je voor je hele leven injecties nodig. De frequentie hiervan kan in de loop van de tijd aangepast worden.
In de medische wereld, op een paar uitzonderingen na word een vitamine B12 tekort zwaar onderschat. Daar het helemaal niet zo licht op gevat mag worden, er zijn namelijk gevallen bekend waarvan mensen in een rolstoel zijn beland daar het tekort te laat is op gemerkt of de behandeling is niet goed geweest. Hoe langer het tekort namelijk geduurd heeft, hoe groter de kans is dat de neurologische schade blijvend is.
Mocht je iemand kennen die bovenstaande symptomen heeft, geef degene de tip om zich te laten testen op een B12 tekort.
Het hoeft het natuurlijk niet te zijn, maar hoe langer het tekort duurt hoe groter de schade.
Op de volgende websites kun je terecht voor meer informatie en daar heb ik veel aan gehad;
Stichting B12 tekort
B12 tekort
Geen opmerkingen:
Een reactie posten